НАЧАЛОРАЗВИТИЕЗА МЕНПРОДУКТИРЕВЮТАПОРЪЧКИКОНТАКТ С МЕН

 

Уеб страницата ни може да бъде разгледана и на следните езици:

Deutch | English
  • Този сайт е посветен на любителите на музиката, които желаят да получат звуково качество по-добро от масово произвежданата, серийно аудио продукция.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

ПРОДУКТИ | GG-SE20

МОНО SINGLE-ENDED ЛАМПОВ КРАЕН УСИЛВАТЕЛ GG-SE20

Защо HIGH-END?
 


 

Водещо звено,определящо характера на звука в една аудио система е усилвателя по мощност. Ламповият звук особено еднотактният усилвател, по мощност винаги привлича със своето съчетание на топлота, чистота и естественост. Неговото звучене, притежаващо особено очарование, привлича много поклонници и в наше време. Еднотактните лампови усилватели са ехо от 30-те години на миналото столетие, намерило отражение в съвременното научно-техническо приложение.

Оценявайки не само романтиката от миналото, а и съвременните тенденции в развитието на HI-FI техниката, ние предлагаме ламповия усилвател GG SE-20 с неговите изключитилни качества за днешния слушател.

Каква е философията на GG-SE20

Нашата философия е-че ние конструираме такива аудио усилватели, каквито ние бихме купили. Основно внимание е отделено не на мощността а на точното възпроизвеждане на тембъра и динамиката.

Усилвателят е разработен специално за аудиофили, които притежават високачествени, високочувствителни озвучителни тела и, предпочитат превъзходната музикалност на еднотактните усилватели.

Световният и наш опит показват , че висококачественият звук се постига само по пътя на комплексните интелектуални  усилия  при конструирането. Еднакво внимание трябва да се отдели на абсолютно всичко-от схемното решение и материлите от които са изработени кутията и шасито,  до използуваните активни и пасивни части,  даже до температурата на спойките направени с поялника.

Като схемно решение е използуван  възможно най- късият път на сигнала,  използувайки само две усилвателни стъпала.

В изходното стъпало се използува легендарния сред меломаните лъчев тетрод КТ88/6550/. Много производители  за сметка на високите ватове  включват KT88 като правило в двутактна схема, жертвайки при това чистия звук. При използуването на КТ88 в SE  веднага се осеща нейния истински потенциал, предоставен чрез детайлност, прозрачност, висока скорост, дълбочина и много широка тонална палитра. Слушателят засича ”правилността” на звука, сигурен знак за естествено, непринудено музикално представяне.

Крайното стъпало е проектирано по еднотактна схема. Еднотактните триодни усилватели нямат голяма изходна мощност особонно ако се използува една лампа. Поради това се използуват две подбрани лампи КТ88 мощни лъчеви тетроди схемно свързани като триоди в клас А. Всяка изходна лампа има собствено автоматично плюс фиксирано преднапрежение, като анодите са свързани заедно в квазипаралелна конфигурация. Не се използува обща отрицателна обратна връзка/ООВ/, поради което се постига много висока динамика и детаилност на звуковата картина.

Чрез превключвател, монтиран на дискретно място/ под долния капак /, може да се включи, местна катодна отрицателна обратна връзка по променливо напрежение, обвхващаща изходното стъпало. Плитката 2.6db отрицателна обратна връзка допринася за баланс между динамичен звук и добър дъмпинг фактор. Няма "оптимално" положение за това в смисъл за инженерството. Докато обратна връзка подобрява дъмпинг фактора и понижава нелинейните изкривявания, тя влошава музикалната картина. С други думи, има малко, добро и малко лошо в отрицателната обратна връзка. Слушайки и превключвайки със и без ООВ, може да се постигне субективено, представяне на звуковата картина за цялата аудио система. При използуването на озв.тела с динамични високоговорители звука без употребата на ООВ ще бъде  много прозрачен.

При употребата на озв.тела с висок реактивен импеданс като например /QUAD -ESL 63/ използуването на отр.обратна връзка спомага за получаване на по-отворен и ефирен звук.

Пет килограмовият изходен трансформатор на фирмата Hammond осигурява на усилвателя много равномерна честотна характеристика в долния честотен регистър.Към усилвателя могат да се свържат озвучителни тела с номинален импеданс 4 или 8 ома непосредствено към изходните клеми и 16 ома- чрез презапояване изводите на вторичната намотка на изходния трансформатор.Използуваните озвучителните тела трябва да бъдат с минимална  чувствителност 88db(2.83 V, 1m). Препоръчителната стойност е 90db а 93db е идеалния избор.

Като входно/драйверно стъпало се използуват две паралелно свързани лампи ЕСС81(двоен триод) по схема SRPP.

Изправителят за анодното напрежение е реализиран по класически метод, реализиран с лампов изправител GZ34 и CLC филтър. Промянатата на захранващото напрежение се извършва чрез презапояване на изводите на първичната намотка на мрежовия трансформатор.

За високото качество на звука допринася и използуването и на следните аудио филски материали:

 -кондензатори на фирмата MUNDORF. Употребяват се 3 вида кондензатори в зависимост от приложението им: M-CAP ZN(в сигналните вериги), MLytic HV и TubeCap в заранващата част

-електронни лампи на фирмата JJ Electronic

-резистори на фирмите Allen Bradley, HOLKO, RIKEN

-кабели на фирмата Van den Hul

-конекторите са със златно покритие и тефлонова изолация

Конструкция на GG-SE20

Двата моноблока са изработени в класически  изчистен дизаин и поставени един до друг образуват 19 инчов размер по ширина.

Лицевия панел е изработен от10мм алуминий, на който се намира само един бутон за вкл/изкл. и светодиод за индикация на работещо състояние. Дъното на кутията е изработено от 2мм желязна ламарина, на което са монтирани мрежовият, изходният  трансформатор и филтриращият дросел. Посредством 4 шпилки на 40мм от дъното е закрепено шасито изработено от 2мм алуминий. На него са монтирани електронните лампи и пасивните елементи.

На задната страна са разположени масивните изходни клеми на озв.тела, входа RCA, гнездото за захранването IEC, предпазителя /включен в първичната намотка на мрежовия трансформатор и ключа за заземяване(изолиране на аудио масата). Този ключ позволява заземяването на аудио(сигналната)маса да бъде изолирана от мрежата в случай  появяваване на мрежов фон(брум) в озв.тела. Това обикновенно се получава при включване на два или повече компонента от аудио системата- появяава се потенциална разлика в замасяването между отделните уреди.

Монтажът е обемен, извършен ръчно на  стъклотекстолитови рейки. Капака на кутията е изработен от 2мм перфориран алуминий. Старателно отработената топология на монтажа обезпечава най-къс път на сигнала.

Стабилността на конструкцията и използуването на звукопоглъщащи /демпфащи/ материали, обезпечава необходимото защитаване на предусилвателя  както от външни звукови вълни, така и от вътрешни вибрации, възникнали от токовете в ел.вериги. Моно блокът стъпва върху три точки, като за целта са използувани специални крачета на фирмата Sоundcare. http://www.soundcare.no/ Те спомагат да намалят до минимум породената акустична и механична обратна връзка, възникнала в помещението, в което се слуша.  Изработени са от специални материали, подбирани по-време на много слушане с тестове и измерване.

Резултатът е подобряване контрола върху нискочестотния регистър и яснотата на музикалната сцена.

Усилвателят се захранва с трипроводен кабел от мрежата.Замасяващата клема е свързана директно към шасито(кутията), докато аудио(сигналната маса ) се свързва с шасито през ключа(isolate-ground). При положение „isolate” аудио и радио честотните сигнали се отвеждат в шасито, докато DC са блокирани.

Препоръчително време за разработка за получаване на осезаемата музикалност на крайното стъпало е 75-100 часа. Нормално е през този период , звука да  става все по-динамичен и по-кохерентен. Тогава звука ще се подобрява осезаемо, преминавайки от мъглив  и достигайки до желаната музикалност. Търпението, както се казва е добродетела на високото качество.

Технически характеристики

Концепция: моно блок вход: RCA × 1
входен импеданс: 100 kOhms (DC включване към първата лампа)
входно / драйверно стъпало: SRPP (две паралелно свързани лампи ECC81 )
входна чувствителност: 1.10 V/14W (без ООВ) 1.40 V/14W(със катодна ООВ)
общо усилване : 20 db (без ООВ) 17.4 db (със катодна ООВ)

изходно стъпало: single ended, две паралелно триодно свързани лампи КТ88 с катодна ООВ изходна мощност: 14 Watts RMS

изход: 4 и 8 ohms (или16 ohm вътрешно превключване)

дъмпинг фактор: 2.4 при 8 Ohm - 1 kHz (без ООВ) 4 при 8 Ohm - 1 kHz (със катодна ООВ)

честотен обвхват: (+ 0 /- 1 db) 9 Hz÷22 Khz (1W)- (без ООВ) 6 Hz÷25 Khz (1W)- (със катодна ООВ)

честотен обвхват: 6 Hz÷33 Khz (1W)- (без ООВ) 5 Hz÷35 Khz (1W)- (със катодна ООВ) (+0 / -3 db)

Отношение сигнал/шум стандарт(CCIR 468-2)
unweighted (15Hz-30kHz) 55db rms (30Hz-16KHz) 78db rms
weighted 84db rms

нелинейни изкривявания(1kHz): < 3 % при 14 Watts, ≤ 0,45 % при 1 Watt(без катодна ООВ) < 3 % at 14 Watts, ≤ 0,15 % при 1 Watt(със катодна ООВ)

захранващо напрежение : 220, 230, 240 VAC 50-60Hz (установява се при поръчка)

консумирана мощност: 130 watts

размери: ширина 240 mm ( 9,5" ) височина 176 mm ( 4HE ) дълбочина 483 mm( 19" )

тегло: 15.5 kg тегло с транспортната кутия: 20.5 kg – в дървена кутия

гаранция: 3 години / 90 дни за електронните лампи